Datasäkerhet

Datan är en central del av våra liv och allt fler av våra dagliga aktiviteter sker online. Vi delar personlig information på sociala medier, vi använder digitala betalningssystem och vi skickar e-postmeddelanden med känslig information. Det är därför viktigt att se till att våra personuppgifter och data är säkra på nätet. Här är några tips för att säkerställa datasäkerheten.

  1. Använd starka lösenord

Att använda starka lösenord är en av de enklaste och mest effektiva sätten att skydda din data. Använd olika lösenord för olika konton och undvik att använda enkla kombinationer som “123456” eller “qwerty”. Ett starkt lösenord bör innehålla en kombination av siffror, bokstäver och specialtecken.

  1. Uppdatera programvara och appar regelbundet

Programvaruuppdateringar och app-uppdateringar innehåller ofta viktiga säkerhetsuppdateringar. Genom att uppdatera dina program och appar regelbundet kan du skydda dig mot nya säkerhetshot.

  1. Var försiktig med att klicka på okända länkar och bifogade filer

Skadlig programvara kan spridas via e-post och sociala medier genom att skicka länkar eller bifogade filer. Var försiktig med att klicka på länkar eller öppna filer från avsändare du inte känner till.

  1. Använd säkerhetsprogram

Säkerhetsprogram som antivirusprogram och brandväggar kan skydda din dator mot skadlig programvara och virus. Se till att ha ett uppdaterat och pålitligt säkerhetsprogram installerat på din dator.

  1. Använd säkra nätverk

Anslut inte till okända eller osäkra nätverk, till exempel trådlösa nätverk som inte kräver lösenord. Använd istället säkra nätverk som kräver lösenord och som är krypterade.

  1. Var försiktig med att dela personlig information online

Tänk på vilken personlig information du delar online, som exempelvis adresser och telefonnummer. Se till att du endast delar sådan information med pålitliga webbplatser och tjänster som du litar på.

  1. Säkerhetskopiera dina data

Se till att säkerhetskopiera dina data regelbundet, till exempel på en extern hårddisk eller molnlagring. Om du någonsin skulle råka ut för dataförlust, till exempel genom ett virus eller en hårddiskkrasch, kan du återställa dina data från en säkerhetskopia.

  1. Var medveten om sociala tekniker

Bedragare kan använda social teknik för att lura dig att ge bort personlig information eller att klicka på skadliga länkar. Var medveten om dessa tekniker